762564_S

שפת הילדים

מה תעשו כשהילד שלכם מתלונן שאתם לא אוהבים אותו? • וגם: מה הקשר בין חבילת במבה להורות מיטיבה

שאלה:  יש לי ילד בן 8. הוא מקסים, חברותי וחייכן. הוא תמיד טוב לכולם וכולם טובים איתו. משום מה, בזמן האחרון הוא אומר לי בהרבה הזדמנויות שהוא מרגיש שאני לא אוהבת אותו. אני באמת לא מבינה למה הוא אומר את זה. אני כל הזמן מחבקת אותו ומנשקת אותו. ואני אומרת לו בכל הזדמנות שאני ואבא אוהבים אותו. ואני שואלת מה עוד ניתן לעשות כדי "להוכיח" לו שאני אוהבת אותו.

תשובה:

שלום וברכה. ראשית, חשוב שתדעי ששום דבר ממה שתיארת בשאלתך אינו חריג. ילדים אומרים משפטים כאלו להורים, וזה תקין בהחלט. אז קודם כל אל תבהלי ממשפטים כאלו. ועכשיו לגוף השאלה: יכולות להיות סיבות רבות מדוע הילד שלנו אומר לנו שאנחנו לא אוהבים אותו. לעיתים הילד שלנו מרגיש שהמקום שלו במשפחה קצת נדחק הצידה ביחס לשאר האחים (קורה הרבה כאשר ישנו תינוק במשפחה), ומשכך הוא אומר משפטים כאלו מתוך רצון לשמוע שוב ושוב שאוהבים אותו, ולא בהכרח שהוא אכן מרגיש שלא אוהבים אותו. כמו כן ישנם מקרים בהם ילד שרוי במצב רגשי מסוים שהוא זקוק ל'אובר' תשומת לב.

איך אתם יודעים שמישהו אוהב אתכם?

אבל בהיבט אחר, ומבלי לבטל את האמור לעיל, יש מקום להתייחס לאמירה של הילד באופן קונקרטי, ולנסות להגיע אל החוויה הסובייקטיבית שלו. לצורך כך נשאל את עצמנו איך אנחנו יודעים שמישהו באמת אוהב אותנו? האם כאשר אדם קרוב אלינו אומר לנו שהוא אוהב אותנו ואפילו מחבק, זה 'הוכחה' לכך שהוא באמת אוהב אותנו? ההוכחה הכי גדולה לכך שאנחנו אהובים, היא שמישהו מוכן להקריב מעצמו בשבילנו.

אז נכון שאנחנו מקריבים אינספור דברים עבור ילדינו. בגדול, ניתן לומר שאנחנו חיים בשבילם ולמענם. אך האם ילד בגיל 8 מבין את זה? ילד בגיל 8 יראה הקרבה בכך שבסוף יום עבודה פתחתם חבילת במבה כדי לקחת רגע לעצמכם, והוא מבקש מכם שתתנו לו, ואתם תוותרו לו משלכם על החטיף. הדברים הקטנים והלכאורה לא חשובים, הם השפה שלהם. בחוויה שלהם, רק חבר מאוד טוב יוותר על חטיף כי הם ביקשו. ואם תתבונני טוב, תבחיני באינספור הזדמנויות שבהן תוכלי 'להוכיח' לילדך שאת באמת אוהבת אותו, אפילו יותר מאת עצמך. וזה כאמור בלי לבטל את גילויי החיבה הרגילים שהזכרת בשאלתך.

זכרו: השפה שלנו המבוגרים יפה ובהירה מאוד, אבל לילדים שלנו שפה מעט שונה משלנו, לִמדו אותה!

קבלו עכשיו את קלפי ההיכרות שלי בחינם ישירות לתיבת הדוא"ל שלכם

שתף

יצחק יונה

יצחק יונה

ייעוץ חינוכי • הנחיית הורים • פסיכותרפיה

פוסטים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן