1867009_S

אי אפשר להעיר לילד הזה, הוא כל הזמן מתווכח!”

איך תשיגו שיתוף פעולה עם נער מתבגר • הורים שואלים

שאלה שנשאלתי: שלום. אני אמא לילד בן 15 וחצי. נורא קשה לנו לתקשר איתו. בכל פעם שאני או בעלי רוצים להגיד לו על משהו שזה טעות או שלא בסדר מה שהוא עושה, ואפילו אם אנחנו מתכוונים לטובתו, הוא מתחיל להתווכח ולהגיד שרק הוא צודק ורק הוא יודע! מה עושים במצב כזה? איך מסבירים לו דברים בלי להיכנס איתו לויכוחים?

תשובה: גיל ההתבגרות מאופיין בכך שבשנים האלו הילד מתנהל לפי רציונל של היפרדות מההורים. התהליך הזה נקרא בשפה המקצועית 'סֶפֶרציה', במהלכו מתרחש תהליך טבעי וחיוני, בו הילד דורש עצמאות ומגדיר לעצמו טריטוריה ומרחב פעולה בעולמו האישי. כדי שילד יגדל ויהיה לאדם עצמאי שיודע לקחת אחריות על חייו הבוגרים, הוא נדרש לעצמאות ולהגדרת העצמי שלו מחדש. למעשה, תהליך זה מתחיל כמה שבועות לאחר לידתו. תינוק זקוק להוריו בכל צעד ושעל, לאחר מכן הוא מתחיל להתנתק בהדרגה, בהתחלה מתנתק מהגוף של אמו כאשר הוא חדל לינוק, ולאח"מ פיזית, כאשר הוא לומד לזחול.

בגיל ההתבגרות התהליך הזה תופס תאוצה ונעשה אגרסיבי במיוחד. הנער משתדל ומתאמץ להראות ולהוכיח לסביבתו, ובעיקר להוריו, שהוא מסתדר לבד, שאף אחד לא יגיד לו מה לעשות, כאשר בעצם הוא מנסה ליצור בכוח היפרדות מהוריו ומהמבוגרים שעד עתה עצבו את חייו.

אין זה אומר שאנחנו צריכים לאפשר לו לזלזל בנו וכדומה, אך זה בהחלט אומר שעלינו לשנות את התפיסה בכל הקשור להתנהלות עם ילדנו כאשר הוא הגיע לגיל הזה; תמעטו מלומר ולהסביר שוב ושוב, הוא מכיר את ההסברים שלכם ישר והפוך, ובוחר שלא לקבלם. הוא לא מזלזל בכם, הוא בסך הכול מתנהל לפי תחושות פנימיות – שלרוב מגיעים מהתת מודע ואשר אין לו שליטה עליהן.

אם אתם רוצים שהוא בכל זאת יקשיב למה שיש לכם לומר לו, קודם כל תראו לו שאתם מכבדים אותו, שדעתו חשובה. אל תשתמשו במילים מזלזלות (”מה אתה מבין, אתה בחור צעיר, תקשיב להורים שלך!”) שמעבירות מסר של 'אתה זקוק לנו', זה בדיוק ההיפך ממה שהוא אמור לשמוע!

שבוע טוב!

קבלו עכשיו את קלפי ההיכרות שלי בחינם ישירות לתיבת הדוא"ל שלכם

שתף

יצחק יונה

יצחק יונה

ייעוץ חינוכי • הנחיית הורים • פסיכותרפיה

פוסטים אחרונים

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן