שאלה שנשאלתי בתיבת המייל דרך האתר (ניתן לשאול שם באנונימיות): אנחנו הורים לילד בן 10. מדובר בילד שהמשמעת איתו תמיד הייתה קשה. מאוד יכול להיות שזה בגלל שלא הלכנו איתו בקו אחיד. לפעמים ויתרנו לו ולפעמים לא. בעקבות הדברים שכתבת לאחרונה בנושא המשמעת, החלטנו, אני ורעייתי שתחי', ללכת עם הילד בקו אחיד ובלי ויתורים. לפני שבוע, הילד שוב התנהג בצורה מאוד בעייתית, ואמרתי לו שאם הוא ממשיך כך, הטיול המשפחתי שתכננו לשבוע הבא מבוטל (תכננו לצאת לצפון ליומיים ולישון באוהל על שפת הכינרת). זה לא עזר והוא המשיך להתנהג בצורה מאוד בעייתית. שאלתנו היא האם באמת נבטל את הטיול בשביל דבר כזה או שהפעם 'נרד מהעץ' כדי לא להרוס את היציאה שהייתה מתוכננת לפרטים.
תשובה: לשאלתך יש להקדים שאלה נוספת שהיא רלוונטית לגבי הפעם הבאה: האם נכון לאיים בעונש של ביטול טיול משפחתי. אינני יודע האם יש לכם עוד ילדים או לא. אם אין עוד ילדים בבית זה עונש בהחלט מידתי, בפרט שמדובר כאן ב'שידוד מערכות' – בדרך חדשה שאתם שואפים להגיע אליה מבחינה משמעתית והתנהגותית. באם יש עוד ילדים בבית, אז בהחלט נדרשת חשיבה נוספת האם נכון לפגוע גם בשאר בני הבית בגלל ילד אחד שלא מתנהג כשורה. ככלל, עדיף שהילד לבדו יישא בתוצאות של המעשים שלו בלי ששאר בני הבית יסבלו גם.
לגבי שאלתך, לאחד שכבר הושת העונש, יהיה זה אקט של כניעה וחוסר עקביות לוותר על זה. יחד עם זאת, גם בעניין הזה אומר: אם החשש שלכם הוא מהפסד של ילדים אחרים בבית, ניתן לומר לילדים שהם יקבלו פיצוי על הביטול הזה ולדאוג שרק הם יהיו זכאים לו. אפשרות שניה, לומר לילד שרק לאחר מעשה הבנתם שלא ראוי שכל בני הבית יפסידו בגלל התנהגותו (לא 'בגללו' – בגלל 'התנהגותו', זה מאוד חשוב, אחרת הילד עלול להרגיש הכבשה השחורה בבית), ולכן אתם תחשבו על עונש אחר שהוא לבדו יצטרך לישא בתוצאות מעשיו.